Nut van wespen

Wij bestempelen wespen vaak al snel als vervelend en agressief. Ook wordt er al gauw overgegaan op het bestrijden van wespen. Dit is echter niet helemaal eerlijk. Zowel voor de natuur als voor de mens zijn wespen erg nuttig. Maar, wat doen wespen dan naast het opbouwen van hun eigen nest en het voeden van soortgenoten? Wat is het nut van wespen?
  1. Natuurlijke ongediertebestrijders

Muggen en vliegen zijn de prooi van wespen. Als er een wespennest dicht in de buurt van je huis staat, zal je minder last hebben van muggen en vliegen. Kaskwekers zetten wespen ook vaak in als natuurlijk ongediertebestrijders. Op deze manier hoeven er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden.

  1. Opruimen

Wespen zijn echte vleeseters. Als de werksters het nest uit gaan om te ‘jagen’, nemen zij niet alleen insecten zoals vliegen en muggen mee. Karkassen van dieren worden ook opgegeten. Door de snelle opruiming wordt het verspreiden van ziektes verkleind.

  1. Bestuiving

Net zoals bijen, bestuiven wespen ook planten. Wanneer de wespenkoningin uit haar winterslaap ontwaakt neemt zij de nectar van een plant mee als voeding. Later in het seizoen bestuift zij hiermee de laat bloeiende planten.

Angst voor wespen, terecht?

Angst voor wespen is misschien een beetje overdreven. Als jij geen bedreiging vormt, door dicht in de buurt te komen bij het nest of hevig om je heen te gaan slaan, zal de wesp niks doen. Wespen zijn in principe gewoon op zoek naar eten om te overleven. Ze jagen voor ons op muggen en vliegen en verzamelen houtvezels voor het nest. Ben je echter allergisch voor een wespensteek? Dan is het wel logisch dat je een beetje angstig bent voor wespen. Maar, zolang jij rustig blijft, zal er in principe niks gebeuren. Ben je wel gestoken en ben je allergisch? Bel dan zo snel mogelijk 112. De symptomen van een allergische reactie zijn doorgaans benauwdheid, duizeligheid en onwel worden.

Wespen bestrijden of niet?

Wespen kunnen naast de vele voordelen die we hierboven beschreven hebben, erg vervelend zijn. Het liefst wil je de wespen dan zo snel mogelijk bestrijden. Om wespen te kunnen bestrijden zal het wespennest eerst gevonden moeten worden. Pas als de koningin wegvalt, zal het hele nest sterven. Heb je echter geen last van de wespen, maar heb je wel een wespennest in de buurt? Laat het wespennest dan gewoon hangen en laat de natuur zijn gang gaan. Het nut van wespen weegt vaak zwaarder dan dat wij last van ze hebben.